Prvi halal proizvođač jaja na Balkanu

Bez autora
Jul 07 2014

U poslovnoj zoni Ciljuge kod Živinica trgovinski lanac "Bingo" otvorio je veliku farmu koka nosilja čime se tuzlanska kompanije uključuje u proizvodnu djelatnost u prehrambenoj industriji. Farma je izgrađena po najmodernijim svjetskim standardima, a početak rada obilježila je dobivanjem HACCAP i HALAL certifikata za standard. Certifikati su uručeni direktoru farme Huseinu Pepeljaku. Time su "Bingu", sa stotinu prodajnih objekata širom BiH u kojim je zaposleno 5.000 ljudi, otvorena vrata i za izvozne poslove. Standard zahtijeva osiguranje adekvatnih uvjeta za smještaj i ishranu koka nosilja, primjenu higijenskih i sanitarnih mjera, humano postupanje i obučeno osoblje. Kompanija „Bingo“ postala je prvi halal certificirani proizvođač konzumnih jaja na Balkanu. Ujedno, ovim certificiranjem osigurani su uvjeti za povezivanje lanca sljedljivosti unutar cjelokupne halal industrije u BiH i šire, kako u segmentu proizvodnje, tako i u segmentu ugostiteljstva, kazao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Prvi halal proizvođač jaja na BalkanuU poslovnoj zoni Ciljuge kod Živinica trgovinski lanac "Bingo" otvorio je veliku farmu koka nosilja čime se tuzlanska kompanije uključuje u proizvodnu djelatnost u prehrambenoj industriji. 

Moderni standardi

Farma je izgrađena po najmodernijim svjetskim standardima, a početak rada obilježila je dobivanjem HACCAP i HALAL certifikata za standard. Certifikati su uručeni direktoru farme Huseinu Pepeljaku. Time su "Bingu", sa stotinu prodajnih objekata širom BiH u kojim je zaposleno 5.000 ljudi, otvorena vrata i za izvozne poslove. 

Standard zahtijeva osiguranje adekvatnih uvjeta za smještaj i ishranu koka nosilja, primjenu higijenskih i sanitarnih mjera, humano postupanje i obučeno osoblje.

- Kompanija „Bingo“ postala je prvi halal certificirani proizvođač konzumnih jaja na Balkanu. Ujedno, ovim certificiranjem osigurani su uvjeti za povezivanje lanca sljedljivosti unutar cjelokupne halal industrije u BiH i šire, kako u segmentu proizvodnje, tako i u segmentu ugostiteljstva - kazao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Trenutni kapacitet farme je 39.000 koka nosilja, a planirano je da se proširi na 100.000 koka. Dnevno se na farmi upakira više od 30.000 jaja koja se odmah distribuiraju u prodajne centre "Binga" širom BiH.
 
U planu i fabrika

Uz farmu, na kojoj je posao dobilo oko 20 ranika s područja Živinica, "Bingo" je u Ciljugama podigao i plastenike, a u planu je i gradnja fabrike keksa i tjestenina. Taj projekt je vrijedan oko deset miliona maraka.

- Naš cilj je da, kad izgradimo fabriku, zaposlimo i više od stotinu ljudi- izjavila je Paunoski, portparol "Binga".

Podrška Evropske razvojne banke

Zbog kvaliteta svojih projekta, „Bingo“ ima podršku i Evropske razvojne banke i drugih svjetskih finansijskih institucija.

- Zbog svega ovoga danas je „Bingo“ jedan od najvećih pozitivnih projekata u BiH“, istakao je na otvaranju tuzlanski načelnik Jasmin Imamović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik